App: Sociaal op stap

Project Social Scripts

Wat is SociaalOpStap?

SociaalOpStap is een website met sociale verhalen en stappenplannen. De website is bedoeld voor jongeren met een autisme spectrum stoornis met een (boven)gemiddeld IQ. Maar ook jongeren die om andere redenen moeite hebben met het begrijpen van sociale situaties kunnen de website gebruiken. De uitgeschreven sociale verhalen kunnen steun geven, omdat die precies laten zien wat een jongere in een sociale situatie kan doen. Op www.sociaalopstap.nl staat daarom een groot aantal verhalen en stappenplannen. Er zijn onder andere verhalen te vinden over de volgende thema’s:

 • school
 • vrije tijd, zoals uitgaan en sporten
 • stage en werk
 • life-events, zoals een verhuizing, geboorte, echtscheiding of begrafenis
 • feesten en vieringen, zoals verjaardagen en kerst

  Jongeren kunnen de stappenplannen zelf bewerken, zodat deze precies aansluiten op hun persoonlijke situatie. Via de app – die iedereen met een smartphone met Android besturingssysteem gratis kan downloaden – hebben jongeren de sociale verhalen en hun persoonlijke stappenplannen altijd bij zich!

  Lespakketten

  Om op school regelmatig aandacht te kunnen besteden aan de website zijn er lespakketten ontwikkeld, zowel voor PO als voor VO. Hiermee kunnen scholen zelf aan de slag, bijvoorbeeld als aanvulling op de lessen over sociale vaardigheden. Zo wordt het werken met de website en de app een blijvend onderdeel binnen het lesprogramma. Behalve de lespakketten is er ook een draaiboek beschikbaar voor stagebegeleiders en jobcoaches. Hiermee kunnen zij jongeren begeleiden bij het gebruik van de verhalen en stappenplannen voor stage- en werksituaties.
  De lespakketten en het draaiboek zijn via de website gratis te downloaden als PDF- bestand.

  Meer informatie

  SociaalOpStap is een initiatief van de CED-Groep en het Landelijk Netwerk Autisme. Het project is mogelijk gemaakt door steun van het Mooiste Contact Fonds, een initiatief van KPN, het UWV en Stichting Jong.
  Kijk voor meer informatie onder Interessant! op www.sociaalopstap.nl. Of mail naar soswebsite@cedgroep.nl.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.