Boek: Het Aspergersyndroom (sensorisch)

aspergersyndroomTitel: Het Aspergersyndroom
Praktische oplossingen bij problemen met sensorische informatieverwerking
Auteurs: Brenda Myles e.a.
Uitgeverij: Pica (www.uitgeverijpica.nl)
ISBN: 9789077671528

Toen mijn zoon acht jaar geleden werd gediagnosticeerd met een autisme spectrum stoornis, was dit boek een van de eerste boeken die ik las over autisme. Er ging een wereld voor me open. Ik snapte ineens waarom ik alle labeltjes uit zijn kleding moest knippen en waarom hij ging gillen als hij van mij een spijkerbroek aan moest. Ik bestudeerde de schema’s met al die handige interventies achter in het boek uitgebreid en kreeg meer grip op hoe ik het dan WEL moest doen met mijn kind.

Ondertussen heeft het boek alweer een derde druk en heeft de kaft een metamorfose ondergaan. Het boek bevat veel praktische informatie over de invloed van een verstoorde sensorische informatieverwerking bij kinderen met het Aspergersyndroom. “De Zintuigenbende” brengt de informatie op een gebruiksvriendelijke manier over en zorgt ervoor dat de lezer het kind met Aspergersyndroom beter begrijpt. Per zintuig (tastzintuig, evenwichtsorgaan, proprioceptie, gezicht, gehoor, smaak en reuk) worden zowel de overgevoeligheid als de ondergevoeligheid besproken. Er wordt uitgelegd hoe een sensorisch profiel werkt en hoe je kunt omgaan met de informatie uit zo’n profiel. Er staan heel uitgebreide schema’s in het boek met allerlei gedragingen die het kind kan vertonen, met vervolgens interpretaties van waar het gedrag vandaan zou kunnen komen en interventies hoe je ermee om kunt gaan. Zo kun je opzoeken wat je kunt doen als het kind steeds onder zijn tafel kruipt, maar ook wat het probleem zou kunnen zijn als het geen tanden wil poetsen of gaat spugen bij bepaald voedsel.

Als ik achteraf terug kijk, was dit boek zijn tijd ver vooruit. Toen het in 2004 verscheen, was er nog geen DSM5 in het vooruitzicht. Er was weinig bekend over de sensorische informatieverwerking bij autisme. Nu, in 2015, wordt het begrip verstoorde sensorische informatieverwerking steeds meer vervangen door de woorden overprikkeling en onderprikkeling. De diagnose Aspergersyndroom zal niet meer gesteld worden als de DSM5 van kracht is. De nieuwe ontwikkelingen maken dat ik van mening ben dat de titel van het boek eigenlijk niet meer de lading van het boek dekt. De titel doet de inhoud van het boek te kort. De problematiek en de handelingsadviezen zijn bruikbaar voor veel kinderen met autisme en zelfs ook voor kinderen met andere diagnoses, zoals ADHD. Ik kan me dan ook voorstellen dat het boek bij een vierde druk een nieuwe titel krijgt en dat het nodig is om sommige passages aan te passen aan de veranderingen in de DSM.

De vele voorbeelden, praktische situaties en de handige schema’s maken dat het een heel bruikbaar boek is. Een boek om aan te raden aan ouders, leerkrachten en hulpverleners die meer willen weten over autisme en over- en onderprikkeling, omdat het veel basiskennis geeft. Daarnaast leest het boek makkelijk weg. Bij mij heeft het boek al een streepje voor, omdat het mij heeft geholpen bij mijn zoektocht naar praktische oplossingen, toen ik nog aan het begin van mijn leven met autisme stond. Ik denk dat dit boek vele anderen ook kan helpen bij hun zoektocht naar oplossingen. Een aanrader dus!

Geschreven door Natasja Hoogerheide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.