Boek: Met autisme valt goed te leven!

met-autisme-valt-goed-te-leven
Met autisme valt goed te leven.

Een praktisch boek voor ouders, partners en hulpverleners.

Rob Broersen en Lise van der Kamp.

ISBN 978 90 215 5167 8

Kosmos uitgevers

 

Op de achterkant van het boek staat: ‘Met autisme valt goed te leven’ is een gids die begrip kweekt voor de problemen waar iemand met autisme mee te maken heeft maar bovenal een boek met tips om deze dagelijkse problemen te leren hanteren. Dit verhelderende en eerlijke boek kan de omgeving van de autist helpen, maar zeker ook vergemakkelijken van diegenen die zelf autistisch zijn.

Het is een gemakkelijk leesbaar en zeer toegankelijk boek. De leesbaarheid wordt nog vergroot door de vele voorbeeldsituaties die opgenomen zijn ter verduidelijking van hetgeen hij uitlegt.

Het is duidelijk dat de kennis van de schrijvers over autisme verder gaat dan de algemene kennis rondom autisme. Zo lees ik over het misverstand dat er nog steeds door sommigen gedacht wordt dat mensen met autisme niet kunnen aanvoelen wat er in een ander omgaat. Hij schrijft hier het volgende over:“ Hoewel ze zich moeilijk kunnen verplaatsen in de ander, kunnen ze prima aanvoelen of er bijvoorbeeld spanning in de lucht hangt of dat de persoon tegenover hen blij of verdrietig is”. Vaak is bij hen de vraag: wat moet ik nu doen in deze situatie en dat geeft onzekerheid waardoor ze vaak niets doen.

Het boek is opgedeeld in hoofdstukken die een thema behandelen, van de geboorte, school, puberteit tot aan relaties en het huwelijk. Er is ook een hoofdstuk aan verslaving geweid. Aan het eind van elk hoofdstuk worden de belangrijke zaken nog een keer op een rijtje gezet. Dit maakt dat het boek ook geschikt is als naslagwerk. In de inhoudsopgaven staat duidelijk en uitgebreid welke punten aan de orde zijn gekomen.

Wat mij vooral aansprak is dat er benadrukt wordt dat iedereen anders is en dat het belangrijk is om te onderzoeken waar behoefte aan is en het niet in te vullen vanuit stereotiepe veronderstellingen. Kijken naar welke kenmerken voor die persoon belemmerend werken en van daaruit een begeleidingsplan opstellen. Daarnaast is er veel aandacht voor de rol van de ouders. Terecht merkt hij op dat ouders hun kind het best kennen en van daaruit goede aanwijzingen kunnen geven. Daarnaast waarschuwt hij ook dat je als ouder niet de begeleider bent omdat je vaak niet genoeg afstand kunt nemen en ‘vreemde ogen’ dwingen. Als die ‘vreemde ogen’ het vertrouwen maar hebben van degene die begeleid wordt. Wat hij ook ter sprake brengt is het ‘o zo moeilijke’ maar ook ‘o zo belangrijke’ proces van ‘loslaten’! Hier is een apart hoofdstuk aan geweid. Voor de meeste ouders is het moeilijk om hun kinderen ‘los te laten’ maar als het om een zorgenkind gaat is dat nog moeilijker.

Waar ik moeite mee heb tijdens het lezen is het spreken over ‘autistische mensen en autist’. Ik kan daar op zich wel overheen lezen maar merkte bij mijzelf op dat er toch enige wrevel ontstond. Toch spreekt uit dit boek een groot gevoel van respect en warmte voor de eigenheid van mensen met autisme dus het is zeker niet oneerbiedig bedoeld. In het boek worden herhaaldelijk de positieve kanten van autisme aangehaald. Zonder te ontkennen dat het niet altijd gemakkelijk is maar dat er met geduld en een open houding veel bereikt kan worden. Er dus ‘goed’ te leven valt met autisme.

Het boek is wat het beloofd te zijn een praktisch boek, zeer geslaagd om te gebruiken als naslagwerk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.