Boek: Overprikkeling voorkomen

overprikkeling-voorkomenOverprikkeling voorkomen
Vaardigheden en technieken voor (jong) volwassenen met autisme en/of ADHD
Barbara de Leeuw
Uitgeverij SWP
ISBN 9789088505317

Als je zoveel prikkels krijgt dat je hersenen het niet meer kunnen filteren, dan leidt dat tot overprikkeling. In haar boek neemt Barbara de Leeuw ons mee naar een methodiek om overprikkeling te leren herkennen en te voorkomen. Het boek is heel praktisch en kan als zelfhulpboek gebruikt worden, al dan niet samen met de training ‘Overprikkeling voorkomen’, die Barbara aanbiedt vanuit haar praktijk Praktisch Autisme, waar ze werkt als autismecoach. Daarnaast is het boek ook geschikt als naslagwerk voor coaches, begeleiders en behandelaars van mensen die prikkelgevoelig zijn.

Na twee indrukwekkende voorwoorden door Olga Bogdashina en Annelies Spek, een inleiding en een leeswijzer, begint het boek met de theorie van overprikkeling. Dit is een belangrijk thema, aangezien prikkelverwerkingsproblemen zijn opgenomen als criterium van ASS in de nieuwe DSM-5. Vervolgens legt Barbara de methodiek uit. Deel 2 van het boek is het werkboek, met veel tips, adviezen en oefeningen. Deel 3 gaat over de omgeving en hoe je hiermee om kunt gaan. Ook dit deel is zeer praktisch opgezet. Deel 4 zijn de bijlagen. Deze zijn te downloaden via de website van de uitgeverij

Wat me erg aanspreekt in het boek is de manier hoe Barbara de lezer op zeer respectvolle wijze benadert, met de nadruk op eigen verantwoordelijkheid, rust en overzicht houden. Zo schrijft ze: “Om overprikkeling te voorkomen, kun je de prikkels die bij je binnenkomen grotendeels ‘managen’. Je kunt leren activiteiten te doseren en daarbij keuzes maken, zodat je zelf de controle houdt over de hoeveelheid prikkels die je laat binnenkomen.” Mooi hoe Barbara schrijft dat je soms kunt kiezen om toch die overprikkelende activiteit te gaan doen, gewoon omdat het heel leuk is, zoals dat leuke feestje, en je dan kunt zorgen dat je daarna tijd creëert om te herstellen: “Prikkelmanagement gaat dus niet over het vermijden van prikkels en situaties! Daarmee zou je jezelf immers tekort doen.”

Communicatie is heel belangrijk, stelt Barbara. Alles draait om actie en reactie. Hoe kom je op een goede manier op voor je eigen rechten, zonder dat je heel negatief overkomt? Het is belangrijk om op de juiste manier assertief te zijn. Ze legt uit welke denkpatronen niet helpend zijn en waarom en geeft aan wat je dan beter wél kan doen.

De methodiek is zó uitnodigend en concreet beschreven, dat je zin krijgt om er meteen iets mee te doen. Ik ken Barbara de Leeuw persoonlijk en hoor het haar gewoon vertellen als ik het lees. Samen met de lezingen die ze geeft en de coaching die ze doet, levert Barbara een belangrijke bijdrage aan een meer autismevriendelijke wereld en geeft ze prikkelgevoelige mensen een instrument in handen om meer grip te krijgen op hun dagelijks leven. Zoals ze het in het boek beschrijft, leeft ze het ook zelf voor in haar eigen leven met PDD-NOS en ADHD en is ze een inspiratiebron voor anderen.

Hoe mooi is het dat Barbara in de autismeweek haar boek presenteert op haar eigen Workshopdag ASS, op de dag dat dit magazine verschijnt. Deze dag zal gaan over Autisme en Overprikkeling. Door naar de lezingen van Barbara te gaan, dit boek te lezen en ermee te gaan werken, zullen vele mensen vertrouwd raken met het thema overprikkeling en zal meer begrip ontstaan, helemaal passend bij de slogan van de autismeweek: “Autisme is niet te genezen, onbegrip gelukkig wel”! Ik feliciteer Barbara de Leeuw van harte met haar prachtige boek en dat er maar veel herdrukken mogen komen!

Geschreven door Natasja Hoogerheide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.