Boek: Waarnemingen en zintuigelijke ervaringen bij mensen met autisme en aspergersyndroom.

olga-bogdashina

Waarnemingen en zintuiglijke ervaringen bij mensen met Autisme en Aspergersyndroom
Olga Bogdashina
ISBN 978 90 441 1537 6

Waarom dit boek?
Ik heb het boek al een aantal jaren geleden gelezen toen ik met de opleiding autisme begon die ik in Antwerpen gevolgd heb. Ik had al wat korte cursussen gevolgd over autisme en dacht dat ik er al veel van wist! Tot ik aan die opleiding begon en onder andere dit boek moest lezen. Het was een van de verplichte boeken en niet onterecht! De behoefte om dit boek te herlezen is ontstaan doordat er binnen de groep van LMA regelmatig geschreven wordt over overgevoeligheid /overprikkeling en de bijbehorende explosies van kinderen. En die uitbarstingen zijn niet altijd gemakkelijk voor ouders en de omgeving. Dat weet ik ook uit eigen ervaring en door de jaren heen heb ik geleerd, onder andere door dit boek, anders te kijken naar het gedrag van mijn dochter en ben haar beter gaan begrijpen. Door daar veel met haar over te praten, inmiddels is zij volwassen, heeft ook zij meer inzicht gekregen in hoe het voor haar werkt.

Luisteren naar ouders.
Het is misschien geen boek dat je even weg leest, Olga Bogdashina is een wetenschapper en dat is merkbaar, ze haalt veel cijfers en publicaties aan. Wat het boek dan weer toegankelijk maakt zijn de vele voorbeelden van mensen met autisme. Hierdoor gaat het meer leven, die hevige hypergevoeligheid of juist het tegenovergestelde, hypovoeligheid. Ondanks dat zij zelf wetenschapper is hecht ze veel waarde aan het verhaal van de mensen met autisme zelf en ook ouders ziet ze als deskundigen!

Zij kennen hun kind immers goed! En dat is niet vanzelfsprekend, luisteren naar ouders en mensen met autisme. Olga Bogdashina is behalve wetenschapper ook moeder van een zoon met autisme. Ze kent dus beide kanten, theorie en praktijk!

Logische opbouw.
Er wordt een goede uitleg gegeven over wat sensorische waarneming precies is en hoe deze verloopt. Oftewel hoe is dat als alle prikkels ongefilterd op je af komen en je niet direct door hebt wat dat met je doet. Het anders voelen, ruiken, horen, proeven en zien wat bij mensen met autisme juist zo anders is en wat een grote invloed heeft op het ervaren van de wereld!
Er wordt aandacht besteed aan mogelijke therapieën, zoals de sensorische integratietherapie, maar ook aan de hug-machine van Temple Grandin, waar het drukvest uit voortgekomen is.
En, niet onbelangrijk, er is een checklist om te onderzoeken hoe de prikkelverwerking precies verloopt waardoor een profiel ontstaat. Dit kan onder andere een basis zijn van hoe de omgeving kan worden aangepast. Want zo lees ik in het boek ‘als we tegemoet komen aan de zintuiglijke behoeften, zal probleemgedrag minder vaak voorkomen’! En die behoefte is voor elk kind/persoon anders.
Met name die checklist vond ik zelf erg handig, temeer omdat hij voorzien is van diverse voorbeelden die je weer op ideeën brengen en inzicht geven in hoe dat voor iemand werkt in de praktijk.

Lezen dus?
Ik houd erg van boeken die je aanzetten tot nadenken en dat heeft dit boek zeker gedaan. Ik ben dingen gaan begrijpen van en over mijn dochter, maar ook over anderen, die ik daarvoor moeilijk kon plaatsen en soms als overgevoelig en overdreven afdeed. Zoals eerder gezegd het is geen boek dat je weg leest alsof het een roman is. Je hoeft het ook niet direct helemaal te lezen. Het heeft een duidelijke inhoudsopgave, dus je kunt er uit pikken waar je op dat moment behoefte aan hebt. Als je het boek in de bibliotheek kunt lenen is het zeker de moeite waard om dat te doen, door te bladeren en of te lezen.

Geschreven door Irene ten Broecke.
Vermeld in de september 2014 editie van het digitale Leven met autisme magazine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.