Brochure: Autisme & Studeren

opm. autisme.qxp

Iedereen heeft wel eens problemen in de communicatie met anderen. Als je een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) hebt, kun je vaker dan gemiddeld op verschillende manieren moeite heb- ben met anderen.

Iemand met ASS kan zich afzijdig houden van contact of juist veel behoefte hebben aan contact. Bij het communiceren met anderen is het voor mensen met ASS vaak moeilijk aan te voe- len wat er bedoeld wordt. Ze kunnen zeer breedsprakig zijn of juist heel weinig zeggen. Ook kunnen er problemen zijn met het verbeeldende vermogen. Dit uit zich in een gebrek aan fantasie of juist in zich verliezen in fantasie. Autisme kan het functioneren van iemand beïnvloeden op alle levensgebieden, zoals in relaties, vrije tijd, werk en opleiding. Maar er zijn ook mensen met ASS die op deze levensgebieden redelijk functio- neren of alleen problemen ervaren op één of enkele gebieden.

ASS kan, zoals hierboven al is genoemd, ook problemen ver- oorzaken tijdens je opleiding. Deze problemen kunnen bij- voorbeeld voorkomen tijdens een college waarbij je meer moeite hebt om de docent te begrijpen dan je studiegenoten. Ook kun je door ASS problemen ondervinden tijdens het wer- ken in groepjes, doordat je het moeilijk vind om te begrijpen wat ze bedoelen of moeite hebt met het aanpassen aan de groep. Het is voor iedere student een grote overgang van het middelbaar onderwijs naar een hoger onderwijs, maar met ASS kan dit nog eens extra moeilijk.

Deze moeilijke overgang is de reden dat de Hanzehogeschool Groningen deze brochure heeft uitgegeven voor studenten met ASS. Je vindt hierin ook algemene informatie over ASS, maar voornamelijk over ASS binnen het onderwijs. De brochure geeft bijvoorbeeld knelpunten, maar ook tips met betrekking tot het studeren met ASS. Ook wordt de vraag “vertel ik aan anderen dat ik ASS heb” behandeld. Je kunt in deze brochure ook de mogelijkheden, aanpassingen en ondersteuning, die op de Hanzehogeschool Groningen mogelijk is, lezen. Ten slotte worden er tips gegeven over andere informatiebronnen waarin je informatie over ASS en studeren met ASS kunt vinden.

Klik hier om verder in de brochure te lezen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.