Column: Op zoek naar de focus van Kleine broer

“Mam, wat moet ik voor huiswerk doen?” vraagt Kleine broer.

Voor de zoveelste keer vertel ik hem dat het op zijn huiswerkpagina op de computer staat. Maar Kleine broer vind het zo veel makkelijker als ik het vertel. En dus leg ik hem nog maar weer een keer uit dat ik niet meer zo’n sterk geheugen heb als hij en dat ik niet uit mijn hoofd weet welk huiswerk hij op welke dag moet doen. Daarom hebben we ook een huiswerkpagina op zijn computer gemaakt. Daarop staat de planning voor de hele week.

Klein broer doet de computer aan en voordat ik het door heb heeft hij al op het tabblad van het spel minecraft geklikt. Ik ga naast hem zitten en vertel dat het nu huiswerktijd is. Oja, dat wist Kleine broer wel, maar hij was het even vergeten. Hij klikt minecraft weg en kijkt mij vragend aan. Hij heeft even geen flauw idee wat we ook alweer gingen doen.

Voor mij is het inmiddels wel duidelijk. Voor we ook maar iets kunnen doen moet ik eerst zijn focus terug vinden. Ik ben bang dat hij die op school heeft laten liggen. Ik geef Kleine broer korte duidelijke opdrachten en eindelijk zien we de huiswerkpagina op de computer verschijnen. Af en toe lijk ik wel zo’n Generaal. Ik dril mijn kinderen! 😉

We bekijken samen de pagina om te kijken wat we moeten doen. Maar Kleine broer zijn fantasie is alweer op hol geslagen bij het zien van de dagen van de week. Donderdag was toch naar een god vernoemd? Wie was dat ook alweer? Vast een hele sterke god die veel lawaai maakt. Dat kan jij soms ook hè mama? Donderen!

Zucht…..

Ik vertel hem maar dat we gaan beginnen met Engels via het computer overhoorprogramma WRTS. Vlug klik ik met de muis naar de juiste internetpagina in de hoop dat we toch nog wat voor elkaar gaan krijgen vandaag. Kleine broer gaat beginnen. Het eerste woord is grootouders. Dat woord heeft hij al zo vaak gehad dat moet echt geen probleem zijn. Vol verbazing kijk ik toe hoe hij “greatparents” intikt. Blijkbaar is zijn geheugen met zijn focus achter gebleven op school en gaat hij over op de letterlijke vertaling. Hij is zelf compleet verbaasd dat het programma aangeeft dat hij het fout heeft. Gelukkig komt er wel een duidelijke “O jahhhhhh” bij het zien van het goede antwoord.

Op deze manier gaan we verder. Een woordenlijst die hij in de ochtend in 5 minuten doet, kost ons nu minstens 20 minuten met veel meer fouten. Na één lijst ben ik er wel weer klaar mee. Wat kost dat een energie om elke keer die focus van hem weer terug te roepen. Ik merk dat hij zelf overprikkeld begint te worden en weet dat het tijd is om te stoppen. Kleine broer trekt zich terug met zijn ipad en koptelefoon en is compleet weg in zijn eigen wereld.

Het duurt best wel een tijd voordat ik door heb wat het verschil veroorzaakt tussen het goede leren in de ochtend en een verdwenen focus in de middag. De ADHD medicatie. Die is tegen half twee uitgewerkt. Helemaal niet bij stil gestaan. Ik ben duidelijk niet meer zo alert als vroeger. Nu snap ik ook waarom hij het laatste uur op school liever ontspant dan doorwerkt. Hij is zijn focus kwijt en het kost hem teveel energie en overprikkeling om zich nog te kunnen concentreren.

Na lang nadenken en twijfelen heb ik vandaag toch maar de arts gebeld. Ik heb hem even duidelijk uitgelegd wat ik de laatste maanden heb gezien bij Kleine broer. Hij begreep het meteen en vond het ook wel logisch. Samen kwamen we er op uit dat we Kleine broer nog wat lichte ADHD medicatie gaan geven als hij uit school komt. Dan is hij in staat om toch wat huiswerk te doen en gaat het hopelijk geen slaapproblemen geven.

We zullen zien of we zijn focus zo kunnen vangen! 😉

Heidi
(Wie ben ik)
carpediem-handtekening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.