De negatieve zorgcirkel – Heidi Meijer

Het is de dinsdag na onze LMA informatiemarkt als ik een bezoekje breng aan mijn fysiotherapeut. Ik was de afgelopen drie weken niet geweest dus ik kon al aan zijn gezicht zien dat hij zich afvroeg hoe het met mijn nek, schouders en arm zou zijn. Tot zijn verrassing bleek het allemaal eigenlijk wel goed te zijn. Zelfs zo goed als het in tijden niet was geweest. Tja, daar wilde hij wel wat uitleg bij.

De uitleg was niet zo moeilijk. Ik was namelijk een nachtje uit logeren geweest met daarop volgend de dag van onze informatie markt. Een nacht en een dag dat ik niet hoefde te zorgen. Een nacht en een dag dat ik kon proeven van een vrijheid die voor veel ouders zo ontzettend vanzelfsprekend is. Een dag zonder stress en kijken op de klok.

Maar ik was daarin niet alleen. Al onze vrijwilligers hebben een intensief zorggezin. Een zorggezin dat 24 uur per dag en 7 dagen per week al hun aandacht en energie vraagt. Eigenlijk hadden we geen ruimte voor een dagje LMA. Maar die ruimte hebben we gemaakt omdat we zo graag de informatie over autisme voor iedereen bereikbaar willen maken. Om dan tot de ontdekking te komen dat het een dag werd die we zelf zo hard nodig hadden. Een dag om even op te laden, te kunnen lachen, te kunnen delen, onszelf te kunnen zijn.

Zorgouder wordt je. Of je het nu wilt of niet. Op het moment dat jouw kind wordt geboren met een extra zorgvraag, ben je meteen zorgouder. Zonder uitleg, zonder hulp en meestal eerst zonder enig idee wat er van je verwacht wordt. Je groeit mee met je kind. Je doet wat nodig is en probeert ook nog je sociaal leven op een goed peil te houden.

Beetje bij beetje ga je wel merken dat het je meer kracht kost. Je merkt dat je sneller moe en geïrriteerd bent maar je moet door want de zorgvraag van je kind gaat niet over. Je rekt je grenzen op. Verder en verder dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Je gaat door. Je hoort alle goedbedoelde adviezen wel. Dat je voor je zelf moet zorgen en dat je wat rust moet nemen, maar je hebt geen idee hoe je dat moet aanpakken want de zorg in Nederland is niet meer wat het geweest is. Regelmatig sta je er als gezin alleen voor.

En dan gaat het mis! Hartklachten komen om de hoek kijken. De stampende hoofdpijn die je al maanden voelt verwijst naar een veel te hoge bloeddruk. Je energielevel is beneden alle peil en eigenlijk ben je geestelijk en fysiek compleet uitgeput. Jij, als zorgouder krijgt ook een diagnose: Burn-out! En dat is een heftige. Het geeft aan dat het je allemaal te veel is, maar jammer genoeg komt er geen boekje met oplossingen bij.

Ja, rustig aan doen. Bewegen. Leuke dingen voor je zelf gaan doen. En wie zorgt er dan voor je kinderen? Wie neemt de intensieve zorg van je over? En als je al iemand vindt die het kan overnemen, vul je dan niet meteen weer die vrije tijd op met alle formulieren, afspraken en telefoontjes die je moet doen om de zorg geregeld te krijgen die jou wat ruimte geeft?

We zitten in een negatieve zorgcirkel. De zorgstaat waar we ooit zo trots op waren is verdwenen. Het recht van de sterkste is er voor in de plaats gekomen. Wie blijft op eigen kracht het langst staan. Wie heeft de meeste centen om toch te kunnen zorgen voor wat nodig is. Wie heeft de langste adem?

Ik hoop met heel mijn hart, dat Nederland wakker wordt en ziet dat het mis gaat. Dat we met zijn allen de zorg weer oppakken. Niet alleen voor onze kinderen, maar ook voor onze ouderen, die hun steentje meer dan zat hebben bijgedragen aan deze maatschappij. In een land als Nederland, hoort de zorg voor elkaar voorop te staan.

Wanneer gaan we daar mee beginnen?

Heidi Meijer

Heidi Meijer is moeder van drie kinderen met ieder hun eigen zorgvraag en bagage. Daarnaast is ze voorzitter van stichting Leven Met Autisme en hoofdredacteur van het LMA magazine. Ze is altijd op zoek naar positiviteit, humor en de balans tussen zorgen en genieten. Carpe Diem. Pluk de dag en geniet van de kleine momenten.

2 thoughts on “De negatieve zorgcirkel – Heidi Meijer

  1. Een mooiere wereld begint bij ons eigen LMA, wat werk ik toch graag met je samen mooi mens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.