Ervaringen: afstuderen met autisme

Stel je eens voor. Je wordt een diep zwembad ingegooid. Je leert je zelf je hoofd boven water te houden. Het lukt je uitstekend om dat ook nog eens vol te houden door je zelf allerlei trucjes aan te leren. Tot het moment komt dat je uit het water gevist wordt. “Fijn”, denk je nog.

Je voeten worden vastgebonden en ze duwen je achterover dat water weer in. “Laat maar eens zien dat je je zelf kunt redden!” is de boodschap. Je zwaait nog met je armen in de hoop je evenwicht te bewaren, maar met een harde klap val je in het diepe water. Met grote moeite weet je nog net je hoofd boven water te houden. Vermoeid spartel je met je armen terwijl dat vieze chloorwater je mond in gutst.

Na een poosje wordt je wederom uit het water gevist. Je ligt lang uit op de koude stenen vloer. “Yes, je hebt het gehaald, je hebt bewezen dat je het kunt!”, denk je, terwijl je naar adem hapt. Ze pakken je bij je armen en binden ook daar een stuk touw om heen. Voor ze je weer het water in gooien geven ze je nog één opdracht mee: “Als je de stop er uit weet te trekken, dan ben je geslaagd!”.

Ja? Lukt het je een beetje om je in te beelden dat jij die persoon bent? Dat is dus afstuderen als je autistisch bent (en dan in ieder geval als Asperger). Ieder ander had meteen het touw waarmee je voeten werden vastgebonden losgeknoopt. Dat had zoveel gescheeld, ook als het je vervolgens niet lukte je van dat tweede touw om je polsen te bevrijden.

De touwen om de voeten symboliseren hier het “om hulp vragen”. Nergens in de opdracht staat vermeld dat je, tot op een zekere hoogte, hulp kunt krijgen van anderen. Ondersteuning bij het schrijven van je scriptie. En dan bedoel ik ouders, vrienden en familie, die je scriptie o.a. doornemen op zoek naar spelfouten, maar ook of het begrijpelijk is. Je moeder die je zo laat op de avond nog even een kop koffie of fris met wat lekkers komt brengen zodat je het nog even volhoud om die scriptie op tijd af te krijgen. Dat soort hulp. Staat niet in de leidraad over afstuderen. Er wordt niet op gewezen dat dit mag.

Dus daar zit je dan, in je eentje, een flut document in elkaar te knutselen, omdat je niet goed weet wat ze nu precies van je wilden weten. Hulp mag niet. Want het staat niet in de leidraad. Je was nog wel zo slim om van de HBO kennisbank een voorbeeld te downloaden, maar dat voorbeeld blijkt na het inleveren van de scriptie niet geholpen te hebben. Kortom, je haalt het net aan wel, of net aan niet.

Het touw om je polsen is dan weer symboliek voor de druk die zo’n presentatie en discussie met zich meebrengt. Ook voor mensen die niet autistisch zijn kan dat spannend zijn, maar voor iemand die dat wel is, is die angst nog veel spannender. Het levert dan ook veel stress op. Had je de scriptie goed en duidelijk opgesteld, dan kun je eigenlijk niet meteen vallen op de presentatie zelf. En de discussie, het beantwoorden van eventuele vragen was dan ook wel gegaan, al dan niet hakkelend. Die kennis is er wel. Maar als je al te horen hebt gekregen, dat de scriptie twijfelachtig zou zijn, en dat alles afhangt van de presentatie? De kans op een black-out of misschien wel een burn-out is dan zo ontzettend groot. In ieder geval wil je je dan ziek melden of juist liever niet. Want dat is ook wel een eigenschap van autisten. Er mee stoppen zonder dat door te (durven) geven. Je faalt, en daar schaam je je voor.

Daar lig je dan hulpeloos op de bodem. Een talent verwaarloost. “Hij is niet geslaagd.” Ondanks het feit dat het afstudeerbedrijf tevreden was met het resultaat. Dat pad heb ik twee keer doorlopen. De eerste keer was er een tevreden bedrijf en een flut scriptie met als gevolg afhaken vlak voor de presentatie & discussie. Ik raakte in paniek. Ik schreef me uit bij school en bij Duo. Toen pas is bij mij vastgesteld dat ik autistisch ben. Asperger. Dat het te laat is opgemerkt is verwijt ik niemand. In mijn geval is het goed gekomen. De tweede keer heb ik de touwen om mijn voeten weten te verwijderen.

Website: www.deoverdenking.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.