Ervaringen: Het verhaal van Katlijn uit België (1987)

KatlijnWaargebeurd succesverhaal van buitengewoon onderwijs opleidingsvorm 3 type 1 tot hoger onderwijs.

Ik ben Katlijn (momenteel 28 jaar) en kreeg op mijn 6de jaar een diagnose licht verstandelijke beperking en autisme waardoor ik volledig schoolgelopen heb in het buitengewoon onderwijs opleidingsvorm 3 type 1 voor leerlingen met een licht mentale beperking. Ik volgde grootkeukenmedewerker waarbij ik een attest behaalde. Hierna had ik de mogelijkheid om een alternerende beroepsopleiding van één jaar te volgen in het buitengewoon onderwijs waardoor ik eveneens een attest hiervan behaalde. Dit was echter niet gelijk aan een diploma secundair onderwijs. Ik werd meteen op mijn stageplaats aangenomen en werkte hier gedurende vier jaar samen met een diëtiste.

Gedurende mijn werk als keukenmedewerker kreeg ik interesse in een bachelor voedings- en dieetkunde aan de hogeschool. Echter ik had geen diploma secundair onderwijs en dus ook geen toegang tot hoger onderwijs. Iedereen vond mij eveneens te dom voor hogere studies doordat ik uit buitengewoon onderwijs type 1 kwam en vond dit dan ook zeer onrealistisch. Mijn slaagkansen werden dus als onmogelijk beschouwd.

Ik bleef niet bij de pakken zitten. Zocht wat rond op internet en kwam plots terecht op de website van de examencommissie, een organisatie waar je in volledige zelfstudie een diploma secundair onderwijs kan behalen. Zonder er teveel bij na te denken, schreef ik me in voor een diploma sociale & technische wetenschappen van de derde graad. De eerste en tweede graad heb ik dus niet afgelegd en eveneens als de derde graad heb ik de leerstof nooit gezien in het buitengewoon onderwijs. Dit wil zeggen dat ik nooit Engels, Frans, geschiedenis, aardrijkskunde, chemie, fysica, biologie, wiskunde kreeg. In volledige zelfstudie probeerde ik de leerstof vanaf de derde graad in te halen zonder kennis van de leerstof van de eerste en de tweede graad. Dit verliep soms moeizaam. Ik kocht een leerplan, zocht op internet bij uitgeverijen naar opgegeven boeken uit het leerplan en eveneens naar tweedehands boeken in de boekhandel. Een enorme zoektocht! Vervolgens begon het pas echt, zelfstandig beginnen studeren wat in het leerplan stond.

Na vier jaar behaalde ik mijn diploma secundair onderwijs en eveneens een attest bedrijfsbeheer. Hierbij heb ik drie jaar gecombineerd met werken. Het laatste jaar ervan deed ik een poging aan de universiteit maar ik heroriënteerde dan naar voedings- en dieetkunde aan de hogeschool omdat dit mijn droom was en chemie en fysica aan de universiteit te moeilijk waren. Ik kreeg vrijstellingen en na drie jaar aan de hogeschool behaalde ik een diploma voedings- en dieetkunde. Ondertussen startte ik een schakelprogramma biomedische wetenschappen aangezien er in de master biomedische wetenschappen een afstudeerrichting voeding kwam. Ik behaalde reeds 7 van de 9 schakelvakken, 4 van de 5 vakken uit de eerste master examenperiode en deed drie positieve stageperiodes. Ik besef dat dit laatste hoog gegrepen is, maar daar ik een diploma voedings- en dieetkunde behaalde dat ik zo apprecieer, heb ik niets meer te verliezen!

Een maand geleden startte ik een persoonlijke blog om met mijn verhaal andere mensen te inspireren en motiveren. Ik had het gewoon onderwijs initieel echt niet aangekund. Ik wil hierbij graag bewijzen dat je het leven niet steeds kan voorspellen. Verder wil ik graag duidelijk maken dat het buitengewoon onderwijs een goed alternatief is als het niet zou lukken op een gewone school en zeker niet minderwaardig zou mogen beschouwd worden. Op mijn blog ga ik meer in detail in op mijn weg van buitengewoon onderwijs tot hoger onderwijs geef ik eveneens studietips zoals mindmapping want zonder dit had dit niet gelukt. Ik ervaar heel veel concentratie- en geheugenproblemen. Een week later nadat ik mijn blog startte, werd ik gecontacteerd door een journalist van De Standaard. De dag erna verscheen mijn artikel “Zeg nooit dat je te dom bent voor hoger onderwijs” in De Standaard! Een link hiernaar is eveneens te vinden op mijn persoonlijke blog.

https://vanbuitengewoontothogeronderwijs.wordpress.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.