Ervaringen: Marlies van Houwelingen (1991)

Mijn leven met autisme

Door Marlies van Houwelingen (1991)

De laatste jaren is mijn leven veranderd. De diagnose autisme bevestigde mijn vermoedens en zorgde dat losse puzzelstukjes op hun plaats vielen. Ik was net twintig toen de diagnose gesteld werd, inmiddels ben ik drie jaar verder en heb ik veel geleerd. Over autisme, maar vooral over mezelf.

Als kind leek er met mij niet veel aan de hand, maar op de middelbare school liep ik hopeloos vast. Ik kon niet echt aansluiting vinden en was onzeker. Verschillende diagnoses en therapiĆ«n volgden, maar ik was behoorlijk uitgeput en kon mijn rust niet vinden. De ommekeer kwam pas toen ik volwassen werd en een plekje voor mezelf vond. Ik ging een studie volgen die ik leuk vond (conservatorium harp) en kreeg een fijne relatie. Maar toch…

De studiedruk bleek uiteindelijk te hoog voor mij. Het reizen, de tentamens, de sociale interactie, ik kon het niet overzien en vermoedde dat er meer aan de hand was. Autisme dus. Mijn relatie heeft stand gehouden, maar met de studie ben ik gestopt.

Het was en is een zoektocht. Waar leg ik voor mezelf de lat, wat hoort bij autisme en wat kan mij daarbij helpen? Tijdens die zoektocht besloten mijn vriend en ik dat er een hond moest komen. Niet zomaar een hond, maar een hulphond! Het had wat voeten in de aarde, maar samen met stichting SAAC hebben we een pup uitgezocht: Olivier. In het begin vond ik het wel eens moeilijk, zo’n kleine pup die niks kan en vaak blaft. Maar met de juiste begeleiding van de stichting en ondersteuning van mijn vriend, heb ik Olivier goed kunnen opleiden. Hij gaat nu overal mee naar toe. Door hem ben ik vrolijker, onderneem ik meer, durf ik weer overal naar toe en heb ik altijd een steunpunt.

Als ik wakker word, kijken twee trouwe ogen me aan. Baasje, tijd om op te staan! Hij duwt even tegen mijn hand. Vroeger had ik dagen dat ik in bed wilde blijven liggen, maar dat is er nu niet meer bij. Een hond heeft behoefte aan structuur, net als een ASS’er. Hij staat al voor de deur als we naar buiten gaan.
Als ik boodschappen ga doen, zit Olivier voorin de bakfiets. Hij vind dat heerlijk, met z’n oren in de wind. In de winkel zoekt hij steeds contact, door mijn hand aan te tikken. Ik raak dan minder gauw overprikkeld. Ook gaat hij voor me staan als iemand me aanspreekt, zodat mensen niet te dichtbij komen. In de wachtkamer van de tandarts ligt hij op mijn voeten, in de stad leidt hij mij door mensenmassa’s heen en bij een concert is hij twee uur muisstil. Maar als hij vrij is, dan is hij ook echt vrij. Hij rent door het bos, springt in de sloot en gaat achter de vogels aan. Heerlijk om te zien. Zo ga ik om met mijn autisme.

Omdat de opleiding van autismehulphonden niet vergoed wordt, ben ik een webshop begonnen. De producten zijn speciaal voor hulphonden en hun baasjes, maar er zijn ook sleutelhangers en knuffels te koop. De shop vind je op: www.mijnhulphond.nl

IMG_1160

One thought on “Ervaringen: Marlies van Houwelingen (1991)

  1. Leuk om te lezen dat je een hulphond hebt voor je autisme! Ik heb zelf ook een hulphond gehad voor mijn autisme, maar dan met trainingen bij Bultersmekke.
    Helaas mijn hond weg moeten doen omdat mijn energie achteruit ging en ik hem niet meer kon verzorgen. Daar kwam nog bij dat ik hem niet meer als hulphond nodig had doordat ik mijn man tegen kwam. Wat eerst mijn hulphond bij mij bewerkstelligde deed nu mijn man door wie hij is. Hij helpt me dus niet, maar door wie hij is is mijn autisme minder geworden. Dat bestaat niet natuurlijk, maar ik bedoel dat het nu minder tot uiting komt. De dingen waar ik Rodger (mijn hulphond) voor nodig had kon ik nu opeens zelf. Was niet meer constant in paniek, kon opeens alleen op stap e.d. Maar ik mis hem nog wel hoor! Vandaar leuk om te lezen dat een ander met autisme ook zoveel baat heeft bij een hulphond.

    Groetjes barbera (27jr)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.