Het Planbord

De  wie, wat, waar, wanneer en hoe voor je planbord.

Het gebruiken van een planbord kan voor veel kinderen de nodige rust geven. Er zijn verschillende manieren mogelijk om met een planbord aan de slag te gaan. Maar waar je vooraf altijd bij stil moet staan zijn de ‘wie, wat, waar, wanneer en hoe’ vragen. De antwoorden op deze vragen geven duidelijkheid, structuur en voorspelbaarheid.

Voor wie:
Voor mensen met ADHD, autisme, verstandelijke beperking, ouderen. Eigenlijk voor iedereen die behoefte heeft aan structuur.

Wat:
Je krijgt hierdoor structuur, rust, regelmaat, duidelijkheid, ondersteuning en voorspelbaarheid. Alles wat niet op planbord hangt gebeurt niet! Er is geen discussie meer. Het planbord heeft gelijk. Pictogrammen ondersteunen, maar lossen niet op!

Waar:
Het kan dienen voor structuur thuis, op de werkplek of op school. Geef het planbord een vaste plek.

Wanneer:
Elke dag. Iedere dag is er behoefte aan duidelijkheid en ondersteuning. Planborden hebben geen vakantie. Ook dan is het belangrijk om ondersteuning aan te bieden. Wees consequent met het gebruik van het planbord. Voordat de dag begint moet de ochtend duidelijk zijn. Later plan je dan de middag en avond. Ook als je op visite gaat, is het handig om op het planbord duidelijk te maken wanneer, waar, met wie, wat en hoe. Met een dagplanner A4 formaat  kan je laten zien wat de bedoeling is.

Hoe:
Met zwart/witte pictogrammen maak je stap voor stap duidelijk wat je wilt.  Zwart /wit pictogrammen zodat het minder prikkels met zich mee breng en neutraal in gebruik! Wil je met foto’s dat kan ook maar dat is wat prikkel gevoeliger en sommige kinderen geven aan het de foto niet klopt, wat verwarring veroorzaakt. Bijv. foto blauwe broek en nu groene broek aan!

Je kunt ook kiezen voor geschreven tekst. Afhankelijk van wat bij jouw kinderen past. Maar als ze langs het bord lopen, weten ze bij een pictogram meteen wat het betekent en voor de geschreven tekst zullen ze stil moeten staan om het te gaan lezen.

Elke activiteit maak je duidelijk op het planbord. Met pictogrammen communiceer je visueel. Door de pictogrammen wordt het makkelijker onthouden. Door 1 minuut werk per dag krijg je duidelijkheid en ondersteuning in de dagindeling. Structuur en rust keren weer terug. Je kunt de dagindeling in de leesrichting of van boven naar beneden ophangen. Zorg ervoor dat de pictogrammen onzichtbaar opgehangen worden zodat dit geen extra prikkels kunnen zijn!

Begeleid het opvolgen van de pictogrammen in het begin door aan te wijzen, te leren welke richting er gelezen moet worden en ondersteun dit met gesproken taal of gebaren.

Tips:

  • Blijf consequent en voorkom verwarring;
  • Vul alle tijd en laat niets open;
  • Sluit elke dag netjes af;
  • Verwerk de wie, wat, waar, wanneer ,hoe in je planbord;

Elke activiteit of gebeurtenis, is te ondersteunen met pictogrammen.
Afhankelijk van wat jou gezin nodig heeft:
dagindeling, weekindeling, maandindeling, huishouding, emotioneel, lichamelijk, ziekenhuis, tandarts, begrafenis, vliegen enz.
Veel duidelijkheid en ondersteuning gewenst!

Sonja Streng
www.pictoauti.webklik.nl
pictoauti@hotmail.com