In the spotlight: Els Maas

elsmaasWie
Els Maas (1956) is ervaringsouder op het gebied van autisme. Haar zoon van 24 is gediagnosticeerd met PDD-NOS en ADHD. Sinds november 2012 organiseert ze contactavonden voor méér begrip voor gezinsleden van kinderen met een vorm van autisme en mensen uit hun omgeving.

Wat
Doel van de avond is om meer begrip bij de eigen omgeving te kweken voor de bijzondere positie die deze gezinnen hebben. Autisme is immers vaak niet zichtbaar maar heeft veel invloed op het dagelijks leven. Daardoor ontstaat er regelmatig onbegrip in de omgeving. Hierdoor kan het contact met de omgeving moeizaam verlopen of zelfs soms helemaal verbroken worden. En ook al wil je je als ouder daar eigenlijk niets meer van aantrekken, kost dat toch energie. Energie, die je als ouder liever zou besteden aan het kind en het gezin.

“Geef dat kind maar aan mij mee, ik zal hem wel eens leren hoe hij zich  moet gedragen.” Ouders van kinderen met een vorm van autisme krijgen deze opmerking regelmatig te horen. Aan hun kind is vaak niet te zien dat het een beperking heeft en het bijbehorende gedrag kan soms zeer storend zijn. Voor de omgeving is dat niet te begrijpen. Meer informatie en inzicht leiden tot meer begrip en dit kan de verhouding van het gezin met de omgeving verder helpen.

Waar
De avonden vinden plaats in regio Eindhoven en Helmond. De precieze locatie is afhankelijk van de wensen van de gezinnen die zich aangemeld hebben.

Wanneer
Voor de eerste helft van 2014 zijn de volgende data gepland: dinsdag 28 januari, dinsdag 25 februari, dinsdag 25 maart en dinsdag 15 april 2014.

Ouders van een kind met autisme sámen met mensen uit hun omgeving
Samen deelnemen aan de contactavond van  “Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet….”, draagt ertoe bij dat mensen uit de omgeving van een gezin met een kind met autisme gaan zien wat een impact autisme heeft op dat gezinsleven.

Zelf ervaren
Op de contactavond spelen acteurs  herkenbare situaties uit het dagelijks leven van een gezin met een kind met autisme. Hierover gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek.
Het toneelspel zorgt ervoor dat de mensen uit de omgeving op een geheel andere manier de gezinssituaties beleven dan wanneer de ouders  rechtstreeks hun verhaal vertellen. Het is alsof zij de situatie nu zelf ervaren. Hierdoor worden in de gesprekken na de toneelscènes beider reacties en situaties beter begrepen.

Zonder dat de ouders specifiek hun verhaal hoeven te vertellen kunnen de mensen uit hun omgeving zien waarom de gezinsleden hun kind(eren) opvoeden op hún manier. En wordt duidelijk hoe moeilijk het voor de mensen uit de omgeving is om door de onzichtbaarheid van de beperking heen te kunnen kijken.

Op deze manier verandert  ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…’ in  ‘ik zie, ik zie, wat jij ook ziet’!

Veilig en besloten
Er wordt gezorgd voor een veilige en besloten sfeer. Op iedere contactavond is plaats voor drie à vier gezinnen met de door hen uitgenodigde mensen uit hun omgeving (in totaal maximaal 20 personen).

Aanmelding
Via de website, www.ikzieikziewatjijnietziet.com , kan men zich opgeven voor deelname. Een kennismakingsgesprek en advies over het uitnodigen van andere mensen maken mogelijk  deel uit van de voorbereiding.

Informatie
Voor nadere informatie zie de website: www.ikzieikziewatjijnietziet.com. U kunt ook rechtstreeks  contact opnemen met Els Maas, telefoon 040 2858744, email elsmaas@ikzieikziewatjijnietziet.com.

Dit project wordt ondersteund door: LEVgroep, een regionale organisatie voor Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening; Cornelia-Stichting, NSGK en VSBfonds.

ikzie-elsmaas

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.