Jacqueline Gomes – Het zou veel beter worden….

Het zou veel beter worden, de jeugdhulp naar de gemeente; hulp dichtbij, betrokken en simpel. Na 8 maanden blijkt hier nog weinig van terecht te komen.

Huisartsen mogen vaak niet direct doorverwijzen naar specialistische hulp, crisiszorg voor JGGZ en LVB is bijna niet geregeld, de privacy totaal niet geborgd, zorgverleners die nog altijd niet betaald worden vanuit PGB door systeem- en menselijke fouten en miscommunicatie tussen gemeenten en SVB.

De wachtlijsten voor specialistische zorg nemen enorm toe. Simpele (her)indicaties PGB, waarover binnen 8 weken na aanvraag een passend besluit genomen hoort te worden, duren maanden, zelfs langer dan een half jaar. En nee het zijn helaas geen uitzonderingen. Dagelijks komen er weer nieuwe meldingen binnen. Zelfs als ouders complete zorg- en budgetplannen klaar hebben, wat uitgangspunt hoort te zijn voor een indicatie, weten wijkteams en andere betrokkenen niet wat ze hiermee moeten doen. Volgens hen volstaat een eenmalig keukentafelgesprek waar veel onbesproken blijft en geen inzicht verkregen wordt in de werkelijke hulpvraag/problematiek. Die juist wel in het zorgplan beschreven staat.

Zo jammer dat er een wet in werking is getreden terwijl de uitvoerende mensen nog niet eens weten hoe deze wet uitgevoerd hoort te worden. Mensen worden gedwongen om in bezwaar te gaan en in gebreke stellingen te schrijven. Energie slurpende bezigheden terwijl ze deze energie zo hard nodig hebben voor de zorg voor hun naasten. Het belang van de hulpvragers totaal uit het oog verloren, maatwerk niet kunnen zien en mensen totaal gesloopt door dit bureaucratisch monster.

Mensen die zelfs tegen burn outs aanlopen omdat ze het echt niet meer trekken. Gelukkig worden zij bijgestaan door vele belangenbehartigers zoals: Desiree van Doremalen Anke-Elze de Jong-Rietstap Peter Vermeulen Penny Holloway Janine Scherpenberg Heidi Meijer Natasja Hoogerheide Louisa Drenthe Christiaan Kwint en de velen anderen.
Maar hoelang houden zij dit nog vol?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.