Kortsluiting in zijn hoofd

In ons hoofd zitten filters voor alle informatie die binnenkomt via onze zintuigen ( het horen, zien, ruiken, proeven en voelen) Ook hebben we een knappe figuurlijke receptionist 😉 in ons hoofd zitten die zorgt dat alle informatie op de juiste plek komt en goed verwerkt wordt.

Mensen met autisme hebben geen receptionist. Zij moeten alle informatie zelf uitpuzzelen en op de juiste plek opruimen.

Kleine broer heeft autisme. Hij heeft dus geen receptionist in zijn hoofd zitten die alles even voor hem opruimt. Maar het lijkt er op dat er ook iets mis is met zijn filters. Alle informatie die binnenkomt via zijn zintuigen komt extra hard bij hem binnen. Als kanonkogels.

Stel je voor dat Kleine broer met twee andere kinderen op de achterbank van de taxi zit…. Hij ruikt de geuren van de anderen, hij hoort hun gepraat, hij ziet de wereld voorbij flitsen door het raam, hij voelt de meestal niet zo subtiele bewegingen van de taxi… Allemaal kanonkogels die in korte tijd op kleine broer afkomen. En daar zit je dan, in die rijdende taxi. Je kunt geen kant op. Je kunt je op geen enkele manier verdedigen tegen al die kanonkogels.

En dan krijgt Kleine broer kortsluiting in zijn hoofd. Hij geeft zelf aan dat hij het gevoel krijgt alsof zijn hoofd uit elkaar gaat exploderen. En daar wordt hij helemaal gek van.

Kleine broer vlucht zijn hoofd in en sluit zich helemaal af. Kleine broer lijd in stilte en zit de explosie in zijn hoofd uit. Alleen als je Kleine broer goed kent, zie je de signalen van overprikkeling en zie je hoe het mis gaat. Zo’n explosie kost Kleine broer enorm veel energie. Vaak meer dan hij op dat moment heeft. Kleine broer is dan ook elke dag moe. De hele dag door.

handenvoorogen

Op school zat Kleine broer een keer aan tafel met zijn handen naast zijn ogen. De meester zei: kijk eens hoe goed geconcentreerd hij werkt. Helemaal niets aan de hand. Ik zei: kijk eens hoe overprikkeld hij begint te raken, hij probeert zich met zijn handen af te schermen van alle informatie die via zijn ogen binnenkomt. Hetzelfde beeld, met een compleet andere invulling…..


Kleine broer heeft veel moeite met het verwerken van alle prikkels die binnenkomen. Als hij zich ergens op kan focussen lukt het beter. Binnenkort hebben we een afspraak met de revalidatie arts op school om te overleggen of er een therapie is die Kleine broer kan helpen met het beter verwerken van alle binnenkomende prikkels. Dat zou zijn leven een heel stuk prettiger en makkelijker maken.

Heidi
(wie ben ik?)
carpediem-handtekening

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.