Madelon – Kennis en continuïteit

kennis en continuïteit zijn erg belangrijk wanneer je iemand met autisme behandeld en vooral deze dingen ontbreekt het in de GGZ.

Mijn ervaringen met de GGZ zijn niet altijd goed geweest en dit komt grotendeels door het schreeuwende tekort aan kennis van autisme, een tekort die ze zelf toegeven. Dit resulteerde in dat velen gewoon niet wisten hoe ze met me moesten omgaan, van verpleegkundige op de PAAZ tot psychiater overal liep ik er tegenaan dat ze me gewoon niet begrepen. In mijn eerste jaar GGZ heb ik 4 psychiaters gehad, niet omdat ik dat zelf wou maar ik werd gewoon van de één naar ander gestuurd en keuzevrijheid heb ik nog nooit gehad.

Bij die vier heb ik voor het gemak niet geteld de psychiaters die ik slechts 1 keer heb gesproken omdat een ander er niet was. Het dieptepunt met een psychiater is er eentje geweest die ik eenmaal heb gesproken, die heeft me namelijk letterlijk buiten de deur van het kantoor gezet omdat ik geen zin leek te hebben om met hem te spreken, de waarheid was dat ik erg nerveus was en praten me heel moeilijk af ging.

Een ander voorbeeld is dat je door de psycholoog doorgestuurd wordt naar crisisopname en je daar iemand treft die vraagt, wat je er doet ? En waarom je niet een weekje naar Texel gaat om bij te komen? Die vijandigheid heeft ervoor gezorgd dat ik daar eerder dan eigenlijk kon vertrok want hij had gezegd dat we op maandag weer zouden praten en dat trok ik niet.

Of een psychiater en SVPer die je onder druk zetten weer aan het werk te gaan, want dat is goed voor de structuur maar daar wordt de druk alleen maar verder opgevoerd en zorgt uiteindelijk voor een enorme terugval. De laatste die ik noem (maar de lijst is langer hoor) is een psychiater die aan het eind van het gesprek nog even terloops zegt dat ze ergens anders gaat werken en ik dus weer een andere ga krijgen, het scheen al bekend te zijn toen ik bij haar begon maar niemand had mij wat verteld.

Nu veranderen er een paar dingen dit jaar omtrent mijn GGZ zorg, de veranderingen zijn niet positief en worden beide ingeleid door de volgende zin “de zorgverzekeringen willen graag dat….” de deeltijdbehandeling sluit waardoor ik voor mijn dagbesteding ergens anders moet zijn met allemaal andere mensen en dat is een hele grote stap voor mij.

Daarnaast moet ik ook in de zogenoemde basiszorg wat vooral inhoud dat de dure psychiater (de eerste waar ik het erg goed mee kan vinden en die me denk ik ook nog snapt) uit de behandeling wordt gehaald en vervangen door een gespecialiseerde verpleegkundige. En dan heb ik opeens helemaal geen bekende hulpverleners meer, ik zal weer aan alles moeten wennen voordat ik mijn verhaal kwijt kan bij deze nieuwe mensen.

One thought on “Madelon – Kennis en continuïteit

  1. Het is onvoorstelbaar dat dit nog gebeurt. Dat de hulpverlening er in 1985 nog onwennig tegenover stond is niet goed te praten, maar nog enigszins te begrijpen. In 1984 kwam de Rijksoverheid met de Nota autisme en twee jaar later met de Nota Riagg-hulpverlening aan autisten, waardoor het bewustzijn over ASS bij de GGZ enorm omhoog ging. (En daarmee ook de ontdekking van nieuwe ‘gevallen’.) Daarna leek de autisme-deskundigheid zich over alle sectoren van de GGZ en de maatschappelijke dienstverlening (MEE’s) uit te breiden. Overal kwamen er gespecialiseerde instellingen. Een instelling als het dr Leo Kannerhuis vestigde door het hele land nieuwe instellingen. In het speciaal onderwijs (toen dat nog bestond) kwam er veel autismedeskundigheid in de Regionale Expertise Centra terecht en ook de Steunpunten Autisme kwamen opzetten.
    De laatste tijd is autisme zelfs populair, maar veel van die structuren werden afgebroken door die verdomde afschaffing van AWBZ.
    Maar toch: dat er nu nog overal psychiaters en andere hulpverleners (SPV-ers zelfs) blijken te bestaan die er de ballen verstand van hebben, is onvoorstelbaar. Hier moet veel meer werk van gemaakt worden. Het wordt tijd voor een zwartboek en een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.