Magazine: Anton Horeweg

anton

Anton Horeweg

Biografie Anton Horeweg, leerkracht/gedragsspecialist (Master SEN). Auteur Gedragsproblemen in de klas. Een praktisch handboek en de website www.gedragsproblemenindeklas.nl

Heel vroeg wist ik wat ik wilde worden. Leerkracht op een basisschool. Tijdens mijn stages op de Pedagogische Academie (de huidige PABO) kwam ik erachter dat ik een zwak had voor kinderen die niet het vermogen hadden rustig in hun bankje te zitten. Het gedrag dat zij vertoonden zouden de meeste leerkrachten omschrijven als “niet passend binnen de onderwijssituatie.” Deze kinderen, die liever door de klas stuiterden dan op hun stoel te zitten, wilde ik helpen toch hun schooltijd goed te volbrengen.

Na mijn studie ben ik gaan werken op LOM scholen en scholen in “achterstandswijken”. Ik heb bewust gekozen voor scholen in wijken waar kinderen alle steun moeten krijgen om hun school met succes te kunnen voltooien. Inmiddels sta ik vele jaren voor de klas en leer ik nog elke dag bij.

Omdat gedragsproblemen en gedrags- en ontwikkelingsstoornissen altijd mijn belangstelling al hadden, heb ik bij het Seminarium voor Orthopedagogiek de studie gedragsspecialist (Master SEN) gevolgd. Deze studie heb ik cum laude afgerond. Ik mag nu de titel Master Special Educational Needs gebruiken. Wel een leuk idee, maar waar het vooral om gaat, is dat deze studie mij heel veel geleerd heeft over de moeilijkheden waar kinderen met deze problemen tegenaan lopen. En hoewel ik “op gevoel” deze kinderen altijd een goede schooltijd heb proberen te geven, merk ik dat gebruik maken van wetenschappelijk inzicht me nog beter in staat stelt dit voor elkaar te krijgen. Om diezelfde reden ben ik lid van de Landelijke Beroepsgroep Gedragsspecialisten. Ik geloof in bundelen van krachten en delen van alle inzichten en alle kennis die er beschikbaar is, met als doel collega’s te ondersteunen en kinderen en ouders bij te staan als het “even niet zo vlotjes loopt” op het gebied van gedrag.

Daarnaast vind ik dat leerkrachten zich moeten blijven verdiepen. Nieuwe inzichten en nieuwe methodieken kunnen je helpen nóg beter aan te sluiten bij de kinderen die dat het hardst nodig hebben.
In 2010 ben ik de website gedragsproblemenindeklas.nl begonnen om mijn kennis te delen. Daarom geef ik sinds drie jaar ook lezingen, trainingen en workshops over omgaan met moeilijk gedrag en omgaan met gedrags-en ontwikkelingsstoornissen.

Een logische stap in dit alles was het schrijven van een boek. Uitgeverij Lannoocampus vroeg me een boek te schrijven over gedragsproblemen, gedrags- en ontwikkelingsstoornissen. Dat boek is verschenen in april 2013: Gedragsproblemen in de klas. Een praktisch handboek. Net zo praktisch als de website, maar met een beknopte theoretische achtergrond, nog meer handreikingen en veel praktijkvoorbeelden. Een boek dat elke PABO-student en elke leerkracht zou moeten lezen. Mijn boek kreeg na een half jaar al een tweede oplage en voorziet dus blijkbaar in een behoefte. Inmiddels is het verplichte literatuur op een aantal hogescholen.

Mede door het succes van het boek, maar ook door de website en mond-tot-mond reclame, spreek ik nu regelmatig op congressen en scholen over de onderwerpen uit mijn boek. Mijn lezingen zijn net zo praktisch als deze website en mijn boek. Het gaat er tenslotte om wat je als leerkracht in de klas kunt doen om kinderen beter te ondersteunen.

Sinds kort schrijf ik ook artikelen en gastcolumns voor de sites www.wij-leren.nl www.levenmetautisme.com www.tourettenet.nl en ADHD-glossy (www.adhdlifestylemagazine.nl).

Ik besef heel goed dat ik zelf ook niet alles perfect doe en ik weet ook dat in de dagelijkse klassenpraktijk het vaak heel moeilijk is voor kinderen te doen wat je als leerkracht zou willen doen. Maar de bereidheid er goed over na te denken en een grondhouding te hebben die onderstaande stelling ondersteunt, is een goed begin. Elk kind heeft namelijk recht op goed onderwijs, ongeacht zijn problemen.

Kinderen met “probleem” gedrag, willen eigenlijk maar één ding: ze willen het “goed” doen, maar hun beperking verhindert dat dit meteen lukt. Van hen is het geen onwil, het is onvermógen.

De link naar mijn boek: http://gedragsproblemenindeklas.nl/mijn-boek en http://www.lannoocampus.nl/gedragsproblemen-de-klas

Reviews door onder andere Trix van Lieshout en Chris Lauwers http://gedragsproblemenindeklas.nl/reviews/

gedragsproblemen-boek

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.