Mam, ik ben helemaal brak!

“Mam, ik ben helemaal brak en compleet overprikkeld” zegt Kleine Broer als hij uit school komt lopen. Meteen geeft hij ook een signaal met zijn handen dat ik maar even niets moet zeggen. Ik neem zwijgend zijn loodzware rugzak over en vandaag maar ook zijn gymtas. Het is duidelijk een noodzaak om zoveel mogelijk prikkels weg te halen zodat hij tot rust kan komen.

Rustig begeleid ik hem zo goed en zo snel mogelijk uit de mensenmassa richting de auto. In de tussentijd komt er bij Kleine Broer een spraakwaterval aan woorden uit. Alles van de hele dag moet verteld worden voor hij het een plekje kan geven en het uit zijn hoofd gaat. Ik luister heel stil naar zijn verhaal…..

Mam, als ik door kan werken dan gaat het heel goed. Dan heb ik niet zoveel last van prikkels. Maar vandaag, bij Mundo (combinatie van aardrijkskunde, geschiedenis, maatschappijleer en economie), was ik al heel vlug klaar. En ik mocht niet doorwerken. En dan komen de prikkels mam….

Dan hoor ik de klok tikken…
Dan hoor ik iemand met zijn pen op zijn tafel tikken…
Ik hoor iemand hoesten en iemand anders weer heel zwaar ademen…
En dat komt allemaal in mijn hoofd…
Het maakt mijn hoofd zo vol dat ik denk dat het gaat ontploffen….
Maar als ik dan weer mag werken, dan krijg ik rust in mijn hoofd.
Daarom kan ik ook niet langzaam werken.
Als ik maar door blijf werken dan blijft de rust…..
Gelukkig vind ik werken heel erg leuk!

Inmiddels zijn we bijna thuis en stopt de spraakwaterval van Kleine Broer. Het is er allemaal uit en nu kan hij tot rust komen. Ik zie dat hij last heeft van de zon en trek zijn pet wat verder over zijn ogen. Hij kruipt in elkaar en ik ga nog rustiger rijden.

Als we thuis komen drinkt en eet Kleine Broer heel snel wat en duikt dan met koptelefoon op in zijn Ipad. Weg van onze wereld, weg van alle prikkels, op zoek naar rust. Ik weet dat hij het komend half uur niet aanspreekbaar is en laat hem lekker zijn gang gaan.

Kleine Broer wil heel graag maar zijn enorme zintuiglijke gevoeligheid maakt zijn leven erg zwaar…..

3 thoughts on “Mam, ik ben helemaal brak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.