Patries! De pedagogische kapster

Wie:
Mijn naam is Patries Bekker. Medewerker maatschappelijke zorg en zelfstandig thuiskapster met een pedagogische achtergrond. Ik werk vanuit Uden.
Ik heb 10 jaar als pedagogische begeleidster gewerkt in diverse instellingen, waarbij ik vooral de voorkeur had voor zorg intensieve groepen.
Ik ben de kappersopleiding gaan volgen omdat ik al jaren affiniteit had met het kappersvak.
Samen met de ervaringen die ik zelf opgedaan heb bij het begeleiden van kappersbezoeken kwam ik op het idee om als pedagogisch kapster aan de slag te gaan.

Wat:
Pedagogische begeleiding en training bij kappersbezoek
Patries! leert (intrainen) verstandelijk beperkte en/of autistische kinderen en volwassenen hoe een kappersbezoek verloopt zodat ze in de toekomst op een positieve manier zelf een kapsalon naar keuze kunnen bezoeken. Indien nodig zal ik hier in samenwerken met andere disciplines zoals de (ortho)pedagoog en de ergotherapeut. (sensorische integratie)
Het uitgangspunt is dat ze leren wat er gaat gebeuren (voorspelbaarheid) waarbij ik niet in zal gaan op eventueel aanwezig complex gedrag. Door de competentie kappersbezoek centraal te zetten en niet in te gaan op complex gedrag, zal het kind of de volwassene door de succeservaringen groeien en zal het kappersbezoek steeds meer als normaal worden ervaren. Doordat deze stressfactor weggenomen wordt zullen ze alle andere (externe) prikkels in de kapsalon makkelijker kunnen verwerken.
In eerste instantie worden ze door mij geknipt en wanneer er een veilige voorspelbare basis ontstaan is zal ik ze ondersteunen in de kapsalon waar zij zelf voorkeur aan geven. Deze begeleiding zal op basis van een vast uurtarief gedaan worden.

De pedagogische kapper
De pedagogische kapper knipt bij instellingen en in thuissituaties kinderen en volwassenen die net even wat meer aandacht nodig hebben dan de gemiddelde klant in de kapsalon. Dit kunnen kinderen zijn die stil zitten bij de kapper erg lastig vinden. Maar ook verstandelijk beperkte en/of autistische mensen die net even die extra ondersteuning nodig hebben in communicatie of een prikkelarme omgeving.

Pedagogische ondersteuning
Patries! biedt pedagogische ondersteuning aan verschillende hulpvragen die mensen met een (verstandelijke) beperking en hun ouders/verzorgers vaak hebben. Denk hierbij aan structuur aanbrengen binnen een gezin, een zinvol dagprogramma ontwikkelen, communicatiesysteem ontwikkelen en in-trainen. Ondersteuning en training in ADL (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen) denk hierbij aan eten, drinken, slapen, lichaamsverzorging, ontspanning, sociale contacten/vriendschappen aangaan en andere bezigheden die mensen zonder een beperking dagelijks moeiteloos doen. Ook hier kan indien nodig de hulp ingeroepen worden van diverse andere disciplines. (orthopedagoog, ergotherapeut e.d.)

Waar:
In principe ben ik in heel Nederland inzetbaar en werk ik nu nog als thuiskapster, wel worden er vanaf Uden reiskosten/uren gerekend. De eerste 10 km zijn voor mijn rekening.

Waarom:
Voor veel verstandelijk beperkte en/of autistische kinderen en volwassenen is naar de kapper gaan niet zo vanzelfsprekend. Overgevoeligheid voor prikkels zoals geluid, aanraking, zien en ruiken, maken voor hen het kappersbezoek stressvol. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag in de kapsalon, of zelfs al thuis voordat men vertrekt naar de kapsalon.

Patries! biedt hierin de juiste professionele pedagogische begeleiding door middel van het aanbrengen van voorspelbaarheid, structuur en daarmee veiligheid. Daarnaast wordt de succeservaring centraal gezet.

patries

 

 

 

Patries!
Kerkstraat 71
5401 BD Uden
06-28414391
Kvk: 59071486
www.depedagogischekapper.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.