PGB-Fraude – Peter Vermeulen (NL)

Deze week in alle media weer met grote koppen te lezen, ‘miljoenen aan PGB-fraude’, dit keer in Nieuwegein. Eigenlijk lees ik het stukje liever niet. Wij hebben thuis ook een PGB om de zorg voor onze zoon te kunnen financieren. Kleinschalige zorg, die precies passend is voor hem. Vanwege een zorgbehoefte waar het aanbod van gecontracteerde zorg vanuit verzekeraars niet toereikend is. Als ik mensen vertel over ons PGB gaat het gesprek meestal snel naar het thema fraude. Niet vreemd, want voor de gemiddelde krantenlezer is dat eigenlijk ook wat je al jaren over het PGB leest. Ik lees weinig artikelen over gezinnen die een ingewikkeld kaartenhuis aan zorg proberen te managen met hun PGB. Ik lees ook niets over de onzichtbare besparingen bij deze mensen, omdat het ingewikkelde kaartenhuis regelmatig een goedkoper alternatief blijkt dan het standaard zorgaanbod. Het maatwerk dat er voor zorgt dat je het thuis nog net wel redt en waarmee een langdurige en dure opname wordt voorkomen.

Ik besluit toch maar even verder te lezen op de zorgwebsite Skipr. Het gaat om een zorginstelling die zorg levert aan ouderen met fysieke beperkingen en jongeren met psychische en verslavingsproblemen. Het blijkt dat deze instelling er een administratieve puinhoop van heeft gemaakt. Zeer kwalijk, laat dat duidelijk zijn. Met de grote bedragen die in de gezondheidszorg omgaan rust op iedere zorgaanbieder een verantwoordelijkheid om dit ook financieel zorgvuldig af te handelen. Ik lees ook dat, volgens Achmea, instelling Me-Care goede zorg verrichte en op andere plekken lees ik stukjes van cliënten die heel tevreden zijn over de zorg die ze kregen. Belangrijk genoeg, want het gaat hier over kwetsbare groepen en slechte zorg zou het échte drama zijn geweest. Ik ben benieuwd hoe Achmea deze zorginstelling eens even flink de oren gaat wassen. Maar Achmea kiest voor een andere aanpak en gaat betaalde bedragen verhalen op gedupeerde cliënten. Dat zijn dus die ouderen met een beperking en jongeren met psychische problemen en verslavingsproblematiek. Achmea zal juridisch in het gelijk staan, maar ik word hier verdrietig van. Het grote Achmea, met in 2013 nog een jaarwinst van 231 miljoen euro, gaat deze kwetsbare groep nog eens even dieper in de problemen helpen.

Hoe dan ook, de onlosmakelijke verbinding van de woorden “PGB” en “fraude” is helaas weer eens extra bevestigd. En dat vanwege een administratieve puinhoop bij een zorginstelling. Administratieve puinhoop en PGB, waar doet me dat nu aan denken? Iets met een sociale verzekeringsbank die veel PGB-budgethouders nu al maanden in onzekerheid houdt. Waar ze druk zijn met zorgovereenkomsten uit te printen om ze daarna direct weer in te scannen. Waar de telefonische helpdesk informatie geeft die strijdig is met de zalvende uitspraken over noodscenario’s en dat het “allemaal wel goed komt”. De zorgovereenkomst die ik hen drie maanden geleden stuurde is nog steeds niet verwerkt, een week voordat de (correcte) factuur van de zorginstelling op de mat valt. Dit keer is het geen kleine zorginstelling, maar een grote uitvoeringsorganisatie die de administratie niet op orde krijgt. Ik wacht nog op de eerste krant die met chocoladeletters opent over de omvangrijke PGB-fraude door onze eigen overheid.

Peter Vermeulen heeft samen met Bertine 4 bijzondere zoons, waarvan 2 met nog wat extra uitdaging (ASS). Naast werk (ICT in het UMC Utrecht) actief in ouderplatform Lekstroom, familieadviesgroep psychiatrie (UMC) en ondersteuningsplanraad Zuid-Utrecht.

One thought on “PGB-Fraude – Peter Vermeulen (NL)

  1. Ik begrijp de frustratie. Echter, zowel de PGB overeenkomst en de daarmee samenhangende budgetten worden op naam van de budgethouder ter hand gesteld. Formeel ben je enerzijds verantwoordelijk voor het beheer van de gelden en anderzijds ben je de eerst verantwoordelijke als het gaat om uitleg over de verantwoording van de budgetten.

    Wat onderschat wordt, de administratieve verplichtingen rondom het PGB.

    In ben zelf ook budgethouder en tevens werkzaam als toezichthouder, controle van PGB verantwoordingen.

    Misschien kort door de bocht, als je de lusten van PGB wil zul je als zodanig de lasten van PGB ook moeten dragen. Zo niet dan moet je ZIN overwegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.