Positieve kanten – Peter Vermeulen (NL)

Ik kreeg de goedbedoelde mail van een bekende. Een lijstje met ‘positieve kanten van autisme’, vol met eigenschappen als ‘creatief’, ‘nauwgezet’ en ‘eerlijk’. Het voelt altijd wat dubbel, dit soort lijstjes. Niet dat ik er helemaal niets van herken, maar het geeft toch vooral een erg stereotype beeld van autisme. Net als steeds die vraag of mijn kinderen ergens ‘bijzonder goed’ in zijn. Laatst hoorde ik iemand treffend zeggen “ik heb autisme zonder superkrachten” (en laat humor nou net niet op dat ene lijstje staan). Bewustwording en ervaringen delen is waardevol, maar autisme platslaan tot een cruyffiaans “elk-nadeel-hep-zijn-voordeel”, daar wordt niemand beter van.

Soms zit je in een periode dat het positieve bij autisme ver te zoeken is. Een periode met verdriet en boosheid en moeilijke keuzes die je als ouder moet maken. We gaan er wel weer uitkomen, houd ik mezelf dan weer voor. We zoeken, vinden en koesteren lichtpuntjes. Maar op zo’n moment blijft ook de machteloosheid knagen. Het is voor mij een reden om me in te zetten voor bewustwording en ondersteuning bij autisme en zorgintensieve gezinnen. Om niet uitgeput te raken door negatieve energie, maar om te proberen er zelf weer een positieve draai aan te geven.

Ik zie geweldige mensen om me heen hetzelfde doen. Ouders die op eigen kracht een symposium organiseren om thuiszitters de kans op écht passend onderwijs te geven. Ik zie ouderplatforms, ouderkracht, mamavita, KissItForward, autismecafés en nog veel, veel meer initiatieven. En steeds weer draaien ze op vrijwillige inzet van mensen die voor zichzelf of hun gezin de energie keihard nodig hebben.

Zaterdag 4 april ben ik met mijn vrijwilligers-maatjes van stichting Leven met Autisme op de eerste LMA-infomarkt. Er is die dag van alles te doen, er zijn boeiende lezingen, een dag om ervaringen en kennis te delen. Ik kijk er vooral naar uit om de mensen weer eens te ontmoeten die ik vooral ‘online’ tegenkom. Iedereen is welkom op die dag, of je nu zelf autisme hebt, iemand in je familie, omgeving op school of op het werk. En net als altijd zullen er veel actieve moeders zijn, maar ik reken ook op vaders die dag. Leven met autisme is lang niet altijd eenvoudig en soms moet je echt goed zoeken naar de positieve kanten. Zo’n zoektocht kun je maar beter samen maken. Doe je mee op 4 april? Dan kunnen we daarna weer opgeladen verder.

Het programma en informatie over de informatiemarkt is te vinden op:
http://www.stichtinglma.nl/programma/

Je kunt je aanmelden via infomarkt@stichtinglma.nl

Peter Vermeulen heeft samen met Bertine 4 bijzondere zoons, waarvan 2 met nog wat extra uitdaging (ASS). Naast werk (ICT in het UMC Utrecht) actief in ouderplatform Lekstroom, familieadviesgroep psychiatrie (UMC) en ondersteuningsplanraad Zuid-Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.