Sensorische Informatieverwerking

Er zijn de zintuigen die we allemaal kennen: ruiken, proeven, horen, voelen of zien. Maar er zijn ook verborgen zintuigen, zoals het evenwichtsorgaan.

Al die zintuigen werken de hele dag samen om ervoor te zorgen dat we goed reageren op onze omgeving. Ze informeren ons in feite over de wereld om ons heen. Ze laten ons weten dat we bij een groen stoplicht door moeten rijden en ze vertellen ons dat we bij een volle blaas naar de wc moeten. Ze bestaan afzonderlijk van elkaar, maar moeten als een geheel functioneren.

Gebeurt dat niet dan is er sprake van een sensorisch informatieverwerkingsprobleem. Prikkels komen sterker binnen, of juist minder sterk. Het kind neemt informatie uit de omgeving rommelig waar. Als gevolg daarvan reageert het anders op de omgeving.

Kinderen met sensorische informatieverwerkingsproblemen, hebben dus simpel gezegd zintuigen die niet goed samenwerken. Dat heeft invloed op het gedrag van een kind. Anderen kunnen dat gedrag misschien als vreemd ervaren, of onaangepast. Maar in werkelijkheid krijgt het kind informatie over de wereld anders binnen.

Bron: NSSI

SIplaatje

Bron: www.verrassend-perspectief.nl

Meer informatie over Sensorische informatieverwerking:

Nederlandse Stichting voor Sensorische Informatieverwerking
Folder Sensorische Informatieverwerking van de NSSI
Website van Els Rengenhart ergotherapeute

Toepasselijke websites:

sensocareSenso-Care
~Er is niets in het verstand wat niet eerst in de zintuigen was. Met andere woorden, alle kennis begint met zintuiglijke waarneming~ (Aristoteles).

Senso-Care ontwikkelt, produceert en levert sinds 2000 materialen voor sensorische informatieverwerking.
Website: www.senso-care.nl

 

SqueaseSquease is een opblaasbaar drukvest. Door het vest op te pompen met het handpompje komt het strakker te zitten en geeft het een prettige druk op het bovenlichaam, vergelijkbaar met een stevige knuffel. Stevige druk op het lichaam kan personen met problemen in sensorisch functioneren en prikkelsensitiviteit, helpen om beter om te gaan met de stress en onrust die zij in het dagelijks leven kunnen ervaren.
Website: www.squeasewear.com/nl